Zonder suiker?

"Een reis van 1000 km begint met de eerste stap" - Lao Tse.

De eerste dag zonder suiker is nog niet geschied:

 • Donderdag was ik enthousiast: alle suikers konden vermeden worden. De pot spaghettisaus blijft op het schap staan en ik at gezeefde tomaten met veel groenten en kruiden. 
 • Vrijdag zette ik mijn tanden onbewust in een droge beschuit (met suiker natuurlijk), want ik had uitzonderlijk geen tijd voor een ontbijt. 's Avonds kwam ik één van de drie uitdagingen tegen: sausjes. Ik eet niet graag droog voedsel. Wanneer een gerecht weinig smeuïgheid bevat, zal de ketchup en mayonaise gauw op tafel staan. Vrijdagavond was het een gerecht met smeuïgheid nul en zwichtte ik voor een beetje ketchup. Een valkuil die ik niet had zien aankomen, maar die ik gemakkelijk te dichten zag: ik maakte daags nadien zelf mayonaise. Victorie!
 • Zaterdag begon goed. Kleine hongertjes werden vlot gestild met fruit. Een tweede uitdaging trok mijn aandacht: brood. Daar zit ook suiker in. Ik had geen tijd om zelf brood te bakken, dus ik legde me er maar bij neer dat ik deze suikers niet kon uitsluiten.
  's Avonds ging ik uiteten met een vriendin. De derde uitdaging blijft een vraag zonder antwoord: 'Hoe eet je zonder suiker wanneer je zelf niet instaat voor het menu?' Ik doe niet graag moeilijk en gisteren vond ik dit geen prioriteit.
 • Zondag. Ahum. Sja. Ehm. Zondag, hé. Zondag zondig-dag? Was ik vermoeid door de jenever op de kerstmarkt? Was het een zwak moment door overprikkeling van omgevingsgeluiden hier in huis? Ik at wat Sinterklaassnoep. Niet eens omdat ik daar zin in had, maar gewoon omdat ik slechtgezind werd van de televisie die te luid stond.

Vier dagen bewust worden van suiker. Ik leer welke producten suiker bevatten en heb het opmerkelijk gemakkelijk om deze producten in de kast te laten. Maar er komen ook vragen bij me op. Wat wil ik eigenlijk bereiken? Waarom suiker laten en niet vetten of zout? Is suiker echt giftig? Waar komt de suikervrijheidsgolf vandaan? Welke suikers wil ik laten? Vind ik het ok om producten met zoetmiddelen te eten? Wil ik het zoete vaarwel zeggen en moet ik natuurlijke zoetmakers (fructose bijvoorbeeld) ook aan de kant laten liggen? Las ik daar niet iets over aardappelen die ook suiker worden wanneer ze gebakken zijn?

Morgen start een nieuwe week en ik geef mezelf de volgende opdracht:
"Geen toegevoegde suikers eten. Met uitzondering van de toegevoegde suikers in brood (maar doe uw best om minstens één keer brood zonder suiker te bakken) en de toegevoegde suikers op gezellige momenten met vrienden (maar doe toch maar uw best). En zoek ook eens wat antwoorden op uw vragen."


7 comments:

 1. Chapeau, ik vind dat zo geweldig, mij zou het helemaaaaal niet lukken. Echt verslaafd, en ik zou het maar al te graag afleren, maar tot nu toe vind ik de moed niet.

  ReplyDelete
 2. Voor mezelf ben ik al blij als ik alle suiker in snoep kan schrappen. Suiker in brood zou ik niet laten. Heeft brood dat niet nodig om goed te rijzen?
  Zoveel moeite doen om elke vorm van suiker te vermijden, dat zou ik niet zien zitten. Het lijkt me vreselijk vermoeiend (maar misschien ook wel bevrijdend eens je weet hoe je het moet doen). Veel succes!

  ReplyDelete
 3. Ik heb het ook geprobeerd, maar toen was er de sint :s. Misschien moet ik nog eens een poging wagen. In ieder geval: knap van jou!

  ReplyDelete
 4. Het feit dat je er zo bewust mee bezig bent,
  zal er wel voor zorgen dat je veel minder suiker eet
  en laat dat dan al een positieve stap vooruit zijn!

  ReplyDelete
 5. Veel niet-suikers worden door het lichaam in suikers omgezet, maar anderzijds kan het lichaam gewoon niet zonder bepaalde suikers. Dacht ik he. Hoe dan ook: goed dat gij er ook mee bezig zijt, dan kan ik gewoon hier de antwoorden op bepaalde vragen meelezen ;-)

  ReplyDelete
 6. Bewustwording is de belangrijkste stap!

  ReplyDelete
 7. Straf dat ge dat doet! Ik heb er ook al research over gedaan en plan een suikervrije week/maand (?) maar heb besloten dat ik wacht tot er een rustigere tijd aanbreekt. Want bij zoiets moet toch nagedacht worden. En momenteel eet ik snel snel iets, wegens gebrek aan tijd. Maar ik leer graag ervaringen van anderen! Dan kan ik beginnen met goeie tips :)

  ReplyDelete