Dag, chocolaatje! Hallo, lekkere clementine!

Terwijl ik dit typ, staat in de woonkamer een mand vol chocolade, guimauve en speculaas. Een mand met lekkers, maar boordevol suiker. Ik passeer die mand wel een twintig keer per dag en iets dat u meerdere keren in het oog springt, dat vraagt aandacht.


Gelukkig springen twee andere mensen vandaag ook enkele keren in beeld: Kelly en No Sugar Man. Ik lees via twee verschillende kanalen op amper één uur tijd twee keer een bericht van of over hen. Toen ik nadien zakjes met snoep vulde voor enkele rusthuisbewoners leek de boodschap wel te zijn aangekomen: dit is veel suiker voor één mens om op te eten. Ik besefte ook dat ik zo'n zakje gemakkelijk op enkele dagen zou kunnen leegeten, indien ik er één kreeg van de Sint.

Ik ga niet meteen uitroepen dat ik alle suiker ga laten, want ik heb weinig discipline en het lijkt me een keuze waar ik eerst nog wat over moet opzoeken. Voornamelijk praktische zaken zoals 'Hoe kom je een weekend met vriendinnen door zonder suiker op uw bord?' en ethische bezwaren als 'Ik kan het mijn familie toch niet aandoen om nu alle suiker alleen op te eten?'

"Een reis van 1000 km begint met de eerste stap" - Lao Tse. Een jaar begint met één dag, zou je ook kunnen zeggen. Sinds vanmiddag zweer ik suiker af, alvast voor de rest van de dag. En vraag morgen dan maar hoe het verder moet.

Links
- Kelly: blog
- No Sugar Man: blog, Iedereen beroemd

5 comments:

 1. Jonathan Safran Foer zei op een lezing eens: je kan elke ochtend opnieuw beslissen of je die dag wel of niet vlees eet. Voor suiker kan dat ook, en zo'n korte-termijn-commitment maakt het gemakkelijker dan wanneer je je zou voornemen om te stoppen met vlees/suiker eten, het zo zou missen en dan door zo strikt te willen zijn zou 'hervallen'.
  Wat de praktische zaken betreft: ik merk meer tegenkanting tegen mijn suikervrijheid dan tegen mijn keuze om vegetarisch te eten, dus sociaal gezien is het inderdaad soms wel onverwacht lastig. Het ethisch bezwaar vind ik wel grappig, alsof je familie de dingen die jij niet eet MOET opeten :-)

  Blablabla, eigenlijk wil ik vooral zeggen: hoera voor jou! Ik ben benieuwd naar jouw ervaring ermee! En als je iets wil weten, je weet mij te bereiken ;-)

  ReplyDelete
 2. Ik heb gisteren wel 10 (bio)clementientjes gegeten, en heb gelukkig nergens zo'n mand vol chocola staan :). Leve de clementientjes, ook kei lekker! En Kelly heeft dat hierboven weer prima verwoord!

  ReplyDelete
 3. Awel, dat moet nu eens wel lukken eh, maar ik heb net vandaag ook besloten dat ik suikervrij door het leven wil gaan. Het is Ma vie en vert die me het licht heeft doen zien. Suiker volledig opgeven, daar heb ik de moed niet voor (ik heb toch graag home-made confituur op mijne boterham en koffie met een candarelleke vind ik toch maar niks)maar ik ga toch deftig gaan reduceren. We zien wel waar we eindigen... Veel succes alvast!

  ReplyDelete
 4. Jeuj, wat een leuk plan! Veel succes Tine, gij gaat dat goed doen :)

  ReplyDelete
 5. Een uitdaging, hè, zo'n hoop chocola negeren. Hier steekt de kast door SintNiklaas véél te vol met chocola, ik blijf er best af owv mijn darmen maar amai wat vind ik dat een beproeving!

  ReplyDelete