Slakkenweer

Vier jaar geleden gaf mijn biologieleerkracht de hele klas de opdracht om huisjesslakken te verzamelen. Op school zouden we de huisjes met elkaar vergelijken en turven (een proefje over dna en erfelijkheid). We hebben een vrij grote tuin, maar huisjesslakken zaten hier niet echt. Ik vond er twee, ook op de dagen met slakkenweer zoals vandaag. Naaktslakken waren er voldoende, maar daar was ik niets mee. Dus riepen we de hulp in van vrienden en zo kwam ik wel aan enkele huisjesslakken.

Er is wel iets misgegaan bij het bewaren van de huisjesslakken tot de dag van de proef. Vandaag zou ik een tweehonderdtal slakken kunnen tellen op 5m² en ik denk eerlijk dat er op dat stuk en de nabije omgeving ervan wel duizenden slakken zitten (inclusief de kleine slakjes natuurlijk).
De huisjesslakken zitten op drie plaatsen in onze tuin: in mijn moestuin (weinig slakgevoelige planten, dus ik had er weinig last van), op die 5m² naast de veranda en aan één kant van de oprit. In zo'n grote getale dat ik actie moet ondernemen. Ik doe letterlijk geen vlieg kwaad(*), maar hier zie ik mezelf genoodzaakt om biervallen te zetten. Keihard. Mijn hart, een ijskoude steen.


(*) Zonder hypocriet te doen: ik eet bijna dagelijks vlees, dus figuurlijk heeft die vlieg wel pech.

17 comments:

 1. Hier van 'tzelfde. Onlangs moest ik in den donkere buiten en heb ik er drie 'vermoord'(platgetrapt, welteverstaan). ze moeten dan ook niet zomaar aan de achterdeur gaan zitten.

  ReplyDelete
 2. Oh Tine, hier ook! Niet normaal. Ik moest naar 't compostvat slalommen tussen de slakken op 't gras... (An)

  ReplyDelete
 3. Wel schoon fotogenieke slakken hé. Dat dan weer wel!

  ReplyDelete
 4. Wow ja, echt straf, ik ging gisteren lopen en had er op mijn weg echt énorm veel (ik wou duizend zeggen omdat dat indrukwekkend klinkt, maar da's niet realistisch zeker?). Maar zo veel had ik er nog nooit gezien. Ik vrees dat ik er ook een paar platgetrapt heb..

  ReplyDelete
 5. Hihi wat een leuke slakken! Het zijn er wel enorm veel, wauw!

  ReplyDelete
 6. of te wel, escargots met een looksausje?

  ReplyDelete
 7. Oeps, dat zijn er wel heeeeeel erg veeeeeel. Ben benieuwd of je er van af kunt komen.

  ReplyDelete
 8. & ik fotografeer inderdaad bijna altijd in M, en vandaag heb ik de P stand ontdekt. Ik wist eigenlijk niet wat ik er mee kon, maar ik kan er best veel mee! Bij de T of S stand heb ik nog steeds dat ik meestal de foto te donker vind :(. Misschien ga ik die stand wel uitproberen bij de Sluitertijd :).

  ReplyDelete
 9. En ik vind het zo leuk om te zien wat je als bureaubladachtergrond hebt! (en mijn naam! SANNE. hihi)

  ReplyDelete
 10. LOL! Met een beetje fantasie lijkt het of de slak in de bierval aan het roepen is om hulp.
  Maar niet al te veel schuldgevoel hoor: dat is daar duidelijk een kwestie van overbevolking bij jullie!

  ReplyDelete
 11. Het is munt! Maar het groeit nog niet, daar althans. Nu wel, piepkleine blaadjes zie ik al boven de aarde uit komen :) jeeej.

  ReplyDelete
 12. Ik ken het probleem. Hier ging ik er overlaatst een paar 'opruimen' (no worries, gewoon verhuizen naar het bos) en ik had een halve emmer gevuld met huisjes- en naaktslakken!

  ReplyDelete
 13. Wow dat zijn er echt wel veel! Het zal wel per streek verschillen zeker? :)
  Prachtige header trouwens !

  ReplyDelete
 14. Wat een prachtige foto's, bij ons waren er helaas ook zo veel en dit zorgde voor veel overlast met mijn beginnende moestuin, maar als je goed kijkt zijn ze eigenlijk ook wel heel bijzonder.

  Erg leuke website!

  ReplyDelete