Opgelijst {1}: mijn favorieten voor november.

Eén van de leuke dingen des levens: in het (schemer)donker van de bibliotheek naar huis fietsen met een aantal leuke boeken, cd's en dvd's in je tas. Een lijstje voor november:

9/11
 1. Een prachtige parabel over liefde, slavernij en de overeenkomsten tussen het christendom en de islam.

  Habibi is het nieuwe boek van Craig Thompson. Ik las eerder 'Een deken van sneeuw' en ben benieuwd naar deze graphic novel.

 2. "En de plek waar onze wieg staat, bepaalt onze toekomst." (Lieve Blancquaert)

  Sinds maandag loop ik rond met gedachten over vrijheid, geluk, rechten, machteloosheid en zoek ik naar een mijn plek op deze aardbol. Ik ben in België geboren en beeld mezelf in hoe mijn leven er uit zou zien, mocht ik bijvoorbeeld in Pakistan of Soedan geboren zijn.

  Lieve Blancquaert reisde de wereld rond om verhalen te verzamelen over geboorte in verschillende steden. Deze verhalen werden gepubliceerd in het boek "Birth Day". Vanaf maandag 11 november start op één een negendelige reeks met portretten uit het boek en in Brussel is er een fototentoonstelling.

 3. In een postapocalyptisch Frankrijk is natuurlijk voedsel en vooral vlees, zeldzaam geworden. In die mate zelfs dat het gebruikt wordt als betaalmiddel. De jonge circusartiest Louison ging in op een advertentie voor een job als klusjesman die geplaatst werd door de slager Clapet. Wanneer Louison verliefd wordt op Clapets dochter Julie, probeert zij de kannibalistische plannen van haar vader te dwarsbomen.

  Een pareltje van Jean-Pierre Jeunet uit 1991: Delicatessen.

 4. Beeld je een donkere stad in waar de bewoners geen zin hebben om te leven. In het midden van die stad bevindt zich één lichtpunt: ‘de zelfmoordwinkel’. Wanhopige mensen -op zoek naar middelen om hun leven te beëindigen- worden er verwelkomd door Michima, Lucrèce en hun triestige kinderen. Op een dag wordt Alan geboren en het noodlot slaat toe: hij lacht!

  Le magasin des suicides is een fijne animatiefilm. Het klinkt als een lugubere setting om een verhaal te vertellen, maar ik herinner me vooral ook optimisme, humor en fijne details die het verhaal aanvullen.

 5. Het vervolg op het succesvolle Wildwoud, het verhaal over Prue en haar vriendje Curtis en de geheime wereld vol gewelddadige beesten, liefdevolle wezens en machtige figuren met slechte bedoelingen.

  Het duurde een tijdje voor ik het eerste boek van de Wildwoud-kronieken uitgelezen had, maar ik heb erg genoten van de schrijfstijl en illustraties in het boek. Misschien lees ik het tweede deel nog niet in november (ik wil niet te snel verzadigd geraken door de avonturen van Prue). Maar het blijft een favoriet voor deze maand.

 6. Wanneer Harold Fry op een doordeweekse ochtend zijn huis verlaat om een brief te posten, weet hij nog niet dat hij op het punt staat naar de andere kant van het land te lopen. Hij draagt geen wandelschoenen, heeft geen kaart en geen telefoon bij zich. Hij weet alleen dat hij moet blijven lopen. Tijdens zijn pelgrimstocht vanuit het zuidelijkste puntje van Engeland naar Berwick-upon-Tweed, de noordelijkste stad van het land, ontmoet Harold Fry allerlei mensen die begaan zijn met het doel van zijn reis en die hun verhaal aan hem vertellen. Zijn vrouw probeert er ondertussen achter te komen waarom Harold vertrok, en ze besluit hem uiteindelijk achterna te gaan. De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry is een inspirerend verhaal over liefde, hoop, vriendschap en voor de kleine dingen in het leven.

  Ik lees te weinig en ben al een tijdje geleden begonnen in het boek "De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry". Kathleen schreef er enkele maanden geleden een bericht over. Het gaat traag vooruit, maar dat past bij het verhaal. Wat het verhaal interessant maakt, zijn de mensen die Harold onderweg ontmoet. Een goed verhaal voor een nieuwe film à la Calender Girls. Ik ben benieuwd of Harold op tijd in Berwick-upon-Tweed zal geraken.
In deze tijden vol cultuurhonger is mijn lijstje is niet af. Ik bedacht mij dat cd-box 'Klara's Top 100' en het boek 'Dag Sinterklaas' van Hugo Matthysen ook bij dit lijstje horen. Enfin, dat zijn elf tips voor de prijs van zes. Ik hoop dat er iets bij is dat jij ook wel kan smaken! Als je zelf boeken-, muziek-, film-, museum of theatertips heeft, mag je ze hieronder neerschrijven of mailen of inspreken na de bieb: ik lees/hoor dat altijd met veel plezier! En garde...

Attaque!

4 comments:

 1. Wildwood heb ik besteld en ik hoop dat hij er snel is! en Delicatessen, superfilm! maar dat zijn we gewoon van Jean-Pierre Jeunet :-)

  ReplyDelete
 2. oh ik las toevallig net Blankets en ben nu dus ook benieuwd naar Habibi. en ook wel naar de fototentoonstelling van Birth Day. Ik moet nog even in m'n geheugen graven naar tips - Stay and then leave, de nieuwe John Boyne voor kinderen is heel goed (die van The boy in the striped pyjamas, het is een beetje een gelijkaardig thema), maar dat zal nog niet in de bibliotheek liggen denk ik.

  ReplyDelete
 3. Ik ben eergisteren naar de Birth Day-expo geweest en ik vond het echt de moeite. Doen!

  ReplyDelete
 4. Zien er leuke boeken uit :) Moet dringend is meer lezen!

  Op je vraag: goh, hangt er van af hoe je ze bekijkt :)

  ReplyDelete