Met uw handen kunt ge nemen, maar ook geven.

Ik zit hier toch maar schoon, hé. Zonder belangrijke zorgen aan mijn hoofd.

Die gedachte is een dagelijkse gewoonte geworden. Dat gaat dan wel eens gepaard met een gevoel van machteloosheid, maar dat vind ik maar een nutteloos gevoel aangezien ik me in zo'n rijke positie bevind. Nuttiger is het om me af te vragen wat ik kan doen. Geld geven? Reizen om met mijn eigen ogen te zien hoe anderen overleven en hopen dat ik dan inzicht krijg in wat ik kan doen? Protesteren om beleidsmakers te duiden op hun verantwoordelijkheden? Als vrijwilliger helpen in binnen- of buitenland?


Ik kus mijn beide pollekes elke dag. Ik weet goed genoeg dat ik altijd weer met mijn gat in de boter val. Dit is niet meer dan bewustworden en zoeken naar mijn manier om te helpen.

Ik denk dat ik me als vrijwilliger zal opgeven om mantelzorgers enkele uren te ontlasten en op hun zieke, bejaarde of gehandicapte familielid of kennis te passen.

Wat zijn jullie ervaringen met vrijwilligerswerk?

4 comments:

 1. ik denk dat mensen hun beider pollekes zouden kussen als ze u af en toe over de vloer krijgen. Volgens de boekskens zijn mensen die vrijwilligerswerk doen contenter dan andere mensen, en ik denk dat dat wel klopt - ik heb een beetje vanalles gedaan, sommige dingen die vooral heel leuk waren (bouwkampen in de zomervakantie), andere met wat meer stress (zomerkamp voor kinders zonder papieren, een soepkeuken in Londen, huiswerkbegeleiding), maar allemaal keihard de moeite waard. Zoiets één-op-één heb ik nog nooit gedaan, dat lijkt mij moeilijker, maar net daarom misschien nog meer de moeite? Veel succes in ieder geval, en keitof van u.

  ReplyDelete
 2. Bij jouw nobele plannen vallen mijn vrijwilligersjobs in het niets qua nuttigheid en zo, dus ik hou mijn ervaringen maar voor mezelf, ze zijn echt niet te vergelijken... Hoe dan ook: ik hou van jouw ingesteldheid en jouw goedheid, jij heldin!

  ReplyDelete
 3. Ik doe al 3 jaar vrijwilligerswerk, mijn eerste ervaring was nachtoppas bij bejaarden. God die dag weet ik nog goed, Ik was heel de nacht bang dat die vrouw zo doodgaan en dat ik het niet zou horen. Ze overleefde het weliswaar :) Een week later ging ze echter dood. :( Maar toch wist ik aan de dankbaarheid van haar familie hoe veel het voor haar betekende dat iemand even hun zware taak wegnam. Dus het is de moeite waard, ik doe het intussen 3 jaar, ben intussen ook vrijwilliger op events, in het buitenland geweest, en voor AFS, als je ooit ervaring nodig hebt of raad, zend me een berichtje of we gaan is op de koffie! Je komt er wel. :) Mijn leven viel uit elkaar voorbije weken maar dankzij de reacties van mensen kom ik er door :)

  ReplyDelete
 4. vrijwilligerswerk groot of klein, ik ben fan! (kleine revoluties helpen ook ;) )
  ik zou zoeken naar een combinatie van iets wat je leuk/interessant/nuttig vindt. het zelf leuk vinden helpt toch op vol te houden op momenten dat je het eigenlijk te druk hebt, het donker en koud is buiten en ge moet toch op uwe fiets springen etc :p
  ik zoek nog vrijwilligers die mee willen tuinieren in 't asielcentrum op linkeroever, i'm just sayin' ;)
  http://www.atripdownkellylane.blogspot.be/2013/11/give-me-v.html

  ReplyDelete